Den ketogena kosten används inte bara för specifika hälsoproblem eller på grund av önskan att förbättra välbefinnandet, men också på grund av dess effektivitet i viktminskningsprocessen. Många överviktiga människor föredrar att ge upp socker och kämpa för figuren i sina drömmar. Viktminskning i en ketogen diet är förknippad med två problem: att föra kroppen till ett tillstånd av ketos och kaloribrist. Genom att följa antaganden kan du gå ner i vikt från 0,5-1 kg per vecka, det vill säga så mycket som är användbart för människokroppen

Den ketogena kosten och bantning

Syftet med ketogen diet är att få kroppen till ett tillstånd av ketos och bevara den. Detta gör att kroppen kan få energi från lagrade fetter och inte från socker (glukos). För att uppnå detta tillstånd är det nödvändigt att minska kolhydraterna som konsumeras, vilket bör vara 5-10% av det dagliga kaloribehovet. Den ketogena kosten är restriktiv-du kan använda föreskrivna livsmedel på den. Det är också olika eftersom de tillåtna produkterna kan tillverkas på hundratals sätt. Keto ger effektiv och framför allt hälsosam viktminskning. För människor som kämpar med övervikt har det en positiv effekt på problem med diabetes, blodtryck eller för högt kolesterol. Den är avsedd både för personer med fetma och för dem som vill ta hand om sin hälsa, vilket minimerar risken för kroniska sjukdomar. Tack vare ketogen diet har tusentals människor runt om i världen gått ner i vikt och på grund av hur det har påverkat deras kropp använder de det också efter att ha avslutat reduktionssteget.

Principer för den ketogena kosten

En ketogen diet är ett sätt att äta som innebär att öka mängden fett samtidigt som kolhydratintaget begränsas. För att det ska vara effektivt och inte utgöra en fara för kroppen, bör den endast utföras under överinseende av en läkare och en nutritionist.

Förutsättningarna för en ketogen diet baseras huvudsakligen på konsumtion av tillräckliga mängder fetter, kolhydrater och proteiner. I den vanliga dagliga kosten hos de flesta av oss utgör kolhydrater 50%, proteiner-15% och fetter-35%. alla rätter ätit.

I ketogen diet är dessa proportioner diametralt olika. Den ketogena kosten innebär att äta rätter där så mycket som 80-90%. de utgör fetter, och resten, det vill säga 10-20 procent. kolhydrater och protein. För människor som inte är på diet är kolhydrater den främsta energikällan. Det finns få kolhydrater i kropparna hos människor på en ketogen diet, så energikällan är otillräcklig. Således börjar kroppen leta efter alternativa källor, som är fetter.

Det finns en så kallad ketos, det vill säga processen med fettnedbrytning. Som ett resultat är koncentrationen av ketonkroppar i blodet mycket högre än koncentrationen av glukos. Med en tillräckligt låg mängd kolhydrater undertrycks känslan av hunger. Det växer när det finns för många kolhydrater i den ketogena kosten. Därför bör näringsplanen konsulteras med en specialist och föregås av lämplig forskning.

Fördelarna med en ketogen diet

Den otvivelaktiga fördelen med den ketogena kosten är att vi under de första 2-3 månaderna av användningen känner oss lätta, vi är fulla av energi, vårt välbefinnande förbättras. Huvudmålet med ketogen diet är viktminskning-och faktiskt gör restriktiv efterlevnad av dietregler vikt mycket dynamisk.

Eftersom användningen av glukos som energikälla är begränsad används den av nervsystemet. Således är det en minskning av mängden glykogen, det vill säga ett flerskikt bestående av enskilda glukospartiklar. Att minska mängden glykogen leder också till en minskning av mängden vatten som glykogen bundet i musklerna. Som ett resultat sjunker vår kroppsvikt.

Av goda skäl rekommenderas den ketogena kosten också för patienter med epilepsi, särskilt barn som kämpar med läkemedelsresistent epilepsi. Indikationen för användning av en ketogen diet av hälsoskäl är också:

Det är inte helt känt varför ketogen diet påverkar minskningen av klagomål och frekvensen av anfall. Experter misstänker att detta kan bero på att ketonkroppar skyddar nervceller från fria radikala attacker.

Bland fördelarna med ketogen diet nämns också ofta hjälp i kampen mot insulinresistens, reglerar insulinsekretion, begränsar begär för sötsaker, ger en känsla av fullhet under lång tid, minskar svullnad och hjälper till att bli av med matsmältningssjukdomar som uppblåsthet.

Nackdelar med den ketogena kosten

Även om ketogen diet är mycket effektiv när det gäller viktminskning, kan den inte användas av någon på grund av dess potentiella biverkningar. Trots den första injektionen av energi, förbättrat välbefinnande och en känsla av ljushet, efter ca. Efter 2-3 månader går allt bort. Det finns problem med matsmältning, minskad energi, trötthet, koncentrationsproblem, en ständig önskan om godis och en obehaglig kroppsluk.

En stor mängd fett i kosten kan leda till dysreglering av tarmmotilitet och konstant smärta i underlivet. Ofta klagar människor som är på ketogen diet på frekvent urin. Efter en lång period av användning av kosten kan urolithiasis och en ökning av urinsyra utvecklas.

Den ketogena kosten bör absolut inte användas för personer med njure -, lever-och bukspottskörtelsjukdomar, liksom med en belastning på metabolismen av ketonkroppar. Många experter tror också att ketodieten kan påverka kroppens endokrina system negativt.

Vad ska man äta i den ketogena kosten?

I en ketogen diet är motsvarande att hålla rätt proportioner av fetter, kolhydrater och proteiner vilka livsmedel vi konsumerar. Mängden näringsämnen bör vara nöjda med högkvalitativa produkter av hög kvalitet. Det är fetter som är den främsta källan till kalorier, så det är särskilt värt att ta hand om deras kvalitet.

Huvudregeln som vi bör följa när vi väljer fetter som konsumeras under en diet är att de ska vara livsmedel med hög fetthalt, men bearbetas så lite som möjligt. Låt oss välja mättade fetter (smör, svin, kokosnötolja) och enomättade fetter (nötter, avokado, smör). Men vad sägs om fleromättade fetter? Om de är av animaliskt ursprung, till exempel i fet fisk-Hur ska de ätas. Men om de finns i bearbetade livsmedel som margarin är det bäst att undvika dem. Så vad borde vara på listan över feta ingredienser?

Protein i en ketogen diet bör komma från kött. Grundregeln om animaliskt protein som konsumeras på en ketogen diet är att ju mer proteinkött har, desto mindre borde vi äta det. Man måste komma ihåg att det måste vara kött av god kvalitet som erhållits från beprövade val. Samma princip gäller för ägg-på detta sätt kommer vi att undvika ämnen som belastar vår kropp.

När det gäller kolhydrater i ketogen diet bör de främst komma från frukt och grönsaker. Grundregeln i deras fall är att ju mer kolhydrater det finns i grönsaker och frukter, desto mindre av dem borde vi äta. Vi bör välja grönsaker med så lite socker som möjligt, helst grönt, växer över marken.

I motsats till utseendet är listan över produkter som är tillåtna på ketogen diet mycket rik och låter dig laga en mängd olika rätter. Livsmedel som är tillåtna på ketogen diet inkluderar:

Vad ska man inte äta på en ketogen diet?

Vid bestämning av menyn i en ketogen diet är det nödvändigt att ta hänsyn till inte bara de livsmedel som kan ätas, men också de som är strängt förbjudna. Dessa inkluderar:

Ketogen kost – effekter

Effekterna av ketogen diet orsakar en märkbar viktminskning-men viktminskningsgraden beror på individuell predisposition och initialvikt.

Samtidigt är det värt att veta att i det första steget att applicera kosten kan många biverkningar uppstå, m.in . yrsel, slöhet eller förstoppning. Efter några veckor försvinner sådana symtom så snart kroppen byter till en ny diet. Men om de negativa effekterna av kosten inte går bort, bör du sluta använda den och kontakta en läkare så snart som möjligt, som definitivt kommer att ordinera blod-och urintester.

Om du planerar att starta en diet kan vikt vara en användbar enhet. Vissa vikter gör att du inte bara kan kontrollera vikt utan också att analysera kroppssammansättning.

Bibliografi:

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/should-you-try-the-keto-diet
https://www.rush.edu/news/keto-diet-right-you
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499830/


ketogen diet, ketogena bantningspiller, principer för ketogen diet, defekter ketogen kost, ketogen diet recensioner, ketogen diet recept, ketogen kost vad man ska äta, ketogen kost vad man inte ska äta, bantning på en keto diet, ketogena kosttillskott, ketogena produkter, ketogena produkter var man kan köpa, bantningspiller, snabb viktminskning, diet för snabb viktminskning, hur man går ner i vikt snabbt, ketogen diet för nybörjare, ketogen diet för idrottare, ketogen diet för vegetarianer, produkter som är förbjudna med ketogen diet, ketogena kosteffekter, biverkningar av ketogen diet, ketogen kost hur mycket kostar det, ketogen diet hur mycket vikt kan du gå ner, ketogen diet menu

ketogenní dieta ketogene diät ketogen diæt ketogeenne dieet dieta cetogénica ketogeeninen ruokavalio régime cétogène κετογονική δίαιτα ketogén diéta dieta chetogenica ketogeninė dieta ketogēna diēta ketogeen dieet ketogen diett dieta cetogênica dieta ketogenă ketogen diet ketogénna diéta