Dieta ketogenică este utilizată nu numai pentru probleme specifice de sănătate sau din cauza dorinței de a îmbunătăți bunăstarea, ci și datorită eficacității sale în procesul de scădere în greutate. Mulți oameni supraponderali preferă să renunțe la zahăr și să lupte pentru figura viselor lor. Pierderea în greutate într-o dietă ketogenică este asociată cu două probleme: aducerea organismului într-o stare de cetoză și deficit de calorii. Aderând la ipoteze, puteți pierde în greutate de la 0,5-1 kg pe săptămână, adică atât cât este util pentru corpul uman

- Dieta ketogenă și slăbire
- Principiile dietei ketogenice
- Beneficiile unei diete ketogenice
- Dezavantajele dietei ketogenice
- Ce să mănânci în dieta ketogenă?
- Ce să nu mănânci într-o dietă ketogenă?
- Dieta cetogenă – efecte
Dieta ketogenă și slăbire
Scopul dietei ketogenice este de a aduce corpul într-o stare de cetoză și de ao păstra. Acest lucru permite organismului să obțină energie din grăsimile stocate și nu din zahăr (glucoză). Pentru a atinge această stare, este necesar să se reducă carbohidrații consumați, care ar trebui să fie de 5-10% din necesarul zilnic de calorii. Dieta ketogenică este restrictivă-puteți folosi alimente prescrise pe ea. Este, de asemenea, diversă, deoarece produsele permise pot fi alcătuite în sute de moduri. Keto oferă o pierdere în greutate eficientă și, mai presus de toate, sănătoasă. Pentru persoanele care se luptă cu excesul de greutate, are un efect pozitiv asupra problemelor cu diabetul, tensiunea arterială sau colesterolul prea mare. Este destinat atât persoanelor cu obezitate, cât și celor care doresc să aibă grijă de sănătatea lor, minimizând riscul bolilor cronice. Datorită dietei ketogenice, mii de oameni din întreaga lume au slăbit și, datorită modului în care le-a afectat corpul, îl folosesc și după finalizarea etapei de reducere.
Principiile dietei ketogenice
O dietă ketogenică este o modalitate de a mânca care implică creșterea cantității de grăsimi, limitând în același timp aportul de carbohidrați. Cu toate acestea, pentru ca acesta să fie eficient și să nu reprezinte un pericol pentru organism, acesta trebuie efectuat numai sub supravegherea unui medic și a unui nutriționist.
Premisele unei diete ketogenice se bazează în principal pe consumul de cantități suficiente de grăsimi, carbohidrați și proteine. În dieta zilnică standard a majorității dintre noi, carbohidrații reprezintă 50%, proteinele-15% și grăsimile-35%. toate felurile de mâncare mâncate.
În dieta ketogenică, aceste proporții sunt diametral diferite. Dieta ketogenică implică consumul de feluri de mâncare în care până la 80-90%. ele alcătuiesc grăsimi, iar restul, adică 10-20%. carbohidrați și proteine. Pentru persoanele care nu urmează o dietă, carbohidrații sunt principala sursă de energie. Există puțini carbohidrați în corpurile oamenilor care urmează o dietă ketogenică, astfel încât sursa de energie este insuficientă. Astfel, organismul începe să caute surse alternative, care sunt grăsimi.
Există o așa-numită cetoză, adică procesul de descompunere a grăsimilor. Ca urmare, concentrația corpurilor cetone în sânge este mult mai mare decât concentrația de glucoză. Cu o cantitate suficient de mică de carbohidrați, senzația de foame este suprimată. Crește atunci când există prea mulți carbohidrați în dieta ketogenică. Prin urmare, planul de nutriție trebuie consultat cu un specialist și precedat de cercetări adecvate.
Beneficiile unei diete ketogenice
Avantajul fără îndoială al dietei ketogenice este că în primele 2-3 luni de utilizare ne simțim ușori, suntem plini de energie, bunăstarea noastră se îmbunătățește. Scopul principal al dietei ketogenice este pierderea în greutate – și, într-adevăr, respectarea restrictivă a regulilor de dietă face ca greutatea să fie foarte dinamică.
Deoarece utilizarea glucozei ca sursă de energie este limitată, este utilizată de sistemul nervos. Astfel, există o scădere a cantității de glicogen, adică un strat multiplu format din particule individuale de glucoză. Reducerea cantității de glicogen duce, de asemenea, la o scădere a cantității de apă pe care glicogenul o leagă în mușchi. Ca urmare, greutatea corporală scade.
Din motive întemeiate, dieta ketogenică este recomandată și pacienților cu epilepsie, în special copiilor care se luptă cu epilepsie rezistentă la medicamente. Indicația pentru utilizarea unei diete ketogenice din motive de sănătate este, de asemenea:
- Sindromul Rett
- Echipa Dravet
- Comanda Doose
- scleroză nodulară
Nu se știe pe deplin de ce dieta ketogenică afectează reducerea plângerilor și frecvența convulsiilor. Experții suspectează că acest lucru se poate datora faptului că corpurile cetonice protejează celulele nervoase de atacul radicalilor liberi.
Printre beneficiile dietei ketogenice se numără adesea ajutorul în lupta împotriva rezistenței la insulină, reglează secreția de insulină, limitează pofta de dulciuri, oferă o senzație de plenitudine pentru o lungă perioadă de timp, reduce umflarea și ajută la scăderea bolilor digestive, cum ar fi balonarea.
Dezavantajele dietei ketogenice
Deși dieta ketogenică este foarte eficientă atunci când vine vorba de pierderea în greutate, nu poate fi utilizată de nimeni din cauza potențialelor sale efecte secundare. În ciuda injecției inițiale de energie, îmbunătățirea bunăstării și senzația de ușurință, după aproximativ 2-3 luni totul dispare. Există probleme cu digestia, scăderea energiei, oboseala, probleme cu concentrarea, o dorință constantă de dulciuri și un miros neplăcut al corpului.
O cantitate mare de grăsime din dietă poate duce la dereglarea motilității intestinale și a durerii constante în abdomenul inferior. Adesea, persoanele care urmează o dietă ketogenică se plâng de urină frecventă. După o perioadă lungă de utilizare a dietei, se poate dezvolta urolitiază și o creștere a acidului uric.
Dieta ketogenică nu trebuie utilizată absolut pentru persoanele cu afecțiuni renale, hepatice și pancreatice, precum și cu o sarcină asupra metabolismului corpurilor cetone. mulți experți consideră, de asemenea, că dieta ceto poate afecta negativ sistemul endocrin al organismului.
Ce să mănânci în dieta ketogenă?
Într-o dietă ketogenică, echivalentul păstrării proporțiilor corecte de grăsimi, carbohidrați și proteine este ceea ce alimentele pe care le consumăm. Cantitatea de nutrienți ar trebui să fie satisfăcută de produse de înaltă calitate, de înaltă calitate. Grăsimile sunt principala sursă de calorii, deci merită să aveți grijă în special de calitatea lor.
Principala regulă pe care ar trebui să o urmăm atunci când alegem grăsimile consumate în timpul unei diete este că acestea ar trebui să fie alimente cu un conținut ridicat de grăsimi, dar procesate cât mai puțin posibil. Să alegem grăsimi saturate (unt, untură, ulei de nucă de cocos) și grăsimi mononesaturate (nuci, avocado, unt). Cu toate acestea, cum rămâne cu grăsimile polinesaturate? Dacă sunt de origine animală, de exemplu, în pește gras-cum ar trebui să fie consumate. Cu toate acestea, dacă se găsesc în alimentele procesate, cum ar fi margarina, cel mai bine este să le evitați. Deci, ce ar trebui să fie pe lista ingredientelor grase?
Proteinele dintr-o dietă ketogenică ar trebui să provină din carne. Regula de bază despre proteinele animale consumate pe o dietă ketogenică este că, cu cât are mai multă carne proteică, cu atât ar trebui să o consumăm mai puțin. Trebuie amintit că trebuie să fie carne de bună calitate obținută din selecții dovedite. Același principiu se aplică ouălor-astfel vom evita substanțele care ne împovărează corpul.
În ceea ce privește carbohidrații din dieta ketogenică, aceștia ar trebui să provină în principal din fructe și legume. Regula de bază în cazul lor este că cu cât sunt mai mulți carbohidrați în legume și fructe, cu atât mai puțin ar trebui să mâncăm. Ar trebui să alegem legume cu cât mai puțin zahăr posibil, de preferință verde, care cresc deasupra solului.
Contrar aspectului, lista produselor permise în dieta ketogenică este foarte bogată și vă permite să gătiți o varietate de feluri de mâncare. Alimentele permise în dieta ketogenică includ:
- carne-carne de vită, carne de porc, vânat, păsări de curte, miel. Carnea ar trebui să provină de la furnizori de încredere sau de la ferme ecologice;
- pește și fructe de mare-macrou, somon, sardine și toate fructele de mare;
- ouă-trebuie să fie de la un furnizor de încredere sau de cultivare ecologică;
- grăsimi naturale-ulei, ulei de măsline, ulei de nucă de cocos;
- legume-spanac, broccoli, conopidă, varză, sparanghel, vinete, măsline, dovlecei, salată, castraveți, ciuperci, avocado, varză, varză de Bruxelles;
- produse lactate-lapte integral, smântână, iaurt;
- nuci;
- băuturi-apă liniștită, ceai negru sau verde (fără zahăr), bulion, lapte de nucă de cocos sau migdale;
- condimente (în cantități rezonabile) – busuioc, coriandru, oregano, scorțișoară, chimen, chili, patrunjel, cimbru, rozmarin.
Ce să nu mănânci într-o dietă ketogenă?
La determinarea meniului într-o dietă ketogenică, este necesar să se ia în considerare nu numai alimentele care pot fi consumate, ci și cele care sunt strict interzise. Acestea includ:
- zaharuri-dulciuri, sifon, sucuri îndulcite;
- cereale-produse din grâu, porumb, orez, prăjituri, paste, cereale pentru micul dejun;
- amidon-cartofi, banane, fulgi de ovăz;
- fructe-banane, struguri, ananas, pepene verde, mere, portocale;
- produse ușoare
Dieta cetogenă – efecte
Efectele dietei ketogenice determină o pierdere semnificativă în greutate – cu toate acestea, rata pierderii în greutate depinde de predispoziția individuală și de greutatea inițială.
În același timp, merită să știți că, în prima etapă a aplicării dietei, pot apărea multe efecte secundare, m.in . amețeli, letargie sau constipație. După câteva săptămâni, aceste simptome dispar de îndată ce organismul trece la o nouă dietă. Cu toate acestea, dacă efectele negative ale dietei nu dispar, ar trebui să încetați să o utilizați și să consultați un medic cât mai curând posibil, care va prescrie cu siguranță teste de sânge și urină.
Dacă intenționați să începeți o dietă, greutatea poate fi un dispozitiv util. Unele greutăți vă permit nu numai să controlați greutatea, ci și să analizați compoziția corpului.
Bibliografie:
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/should-you-try-the-keto-diet
https://www.rush.edu/news/keto-diet-right-you
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499830/
dieta ketogenă, pastile pentru dieta ketogenă, principiile dietei ketogenice, defecte dieta ketogenă, recenzii despre dieta ketogenă, retete de dieta ketogena, dieta ketogenă ce să mănânci, dieta ketogenă ce să nu mănânci, slăbire pe o dietă keto, suplimente de dietă cetogenă, produse cetogenice, produse ketogenice de unde să cumpăr, pastile de slabit, pierdere rapidă în greutate, dieta pentru pierderea rapida in greutate, cum să slăbești rapid, dieta ketogenă pentru începători, dieta ketogenă pentru sportivi, dieta ketogenă pentru vegetarieni, produse interzise pentru dieta ketogenă, efectele dietei cetogenice, efecte secundare ale dietei ketogenice, dieta ketogena cat costa, dieta ketogenă cât de mult poți slăbi, meniul dietei ketogenice

















