Η κετογενής διατροφή χρησιμοποιείται όχι μόνο για συγκεκριμένα προβλήματα υγείας ή λόγω της επιθυμίας βελτίωσης της ευημερίας, αλλά και λόγω της αποτελεσματικότητάς της στη διαδικασία απώλειας βάρους. Πολλοί υπέρβαροι άνθρωποι προτιμούν να εγκαταλείψουν τη ζάχαρη και να αγωνιστούν για την εικόνα των ονείρων τους. Η απώλεια βάρους σε μια κετογόνο διατροφή συνδέεται με δύο προβλήματα: φέρνοντας το σώμα σε κατάσταση κέτωσης και ανεπάρκειας θερμίδων. Τηρώντας τις υποθέσεις, μπορείτε να χάσετε βάρος από 0,5-1 kg την εβδομάδα, δηλαδή όσο είναι χρήσιμο για το ανθρώπινο σώμα

- Η κετογονική δίαιτα και το αδυνάτισμα
- Αρχές της κετογονικής δίαιτας
- Τα οφέλη μιας κετογονικής δίαιτας
- Μειονεκτήματα της κετογονικής δίαιτας
- Τι να τρώτε στην κετογονική δίαιτα?
- Τι δεν πρέπει να τρώτε σε μια κετογονική δίαιτα?
- Κετογονική δίαιτα – αποτελέσματα
Η κετογονική δίαιτα και το αδυνάτισμα
Ο στόχος της κετογόνου δίαιτας είναι να φέρει το σώμα σε κατάσταση κέτωσης και να το διατηρήσει. Αυτό επιτρέπει στο σώμα να πάρει ενέργεια από αποθηκευμένα λίπη και όχι από ζάχαρη (γλυκόζη). Για να επιτευχθεί αυτή η κατάσταση, είναι απαραίτητο να μειωθούν οι υδατάνθρακες που καταναλώνονται, οι οποίοι θα πρέπει να είναι 5-10% της ημερήσιας απαίτησης θερμίδων. Η κετογενής διατροφή είναι περιοριστική-μπορείτε να χρησιμοποιήσετε συνταγογραφούμενα τρόφιμα σε αυτό. Είναι επίσης διαφορετικό επειδή τα επιτρεπόμενα προϊόντα μπορούν να κατασκευαστούν με εκατοντάδες τρόπους. Το Keto παρέχει αποτελεσματική και, πάνω απ ‘ όλα, υγιή απώλεια βάρους. Για τους ανθρώπους που αγωνίζονται με το υπερβολικό βάρος, έχει θετική επίδραση στα προβλήματα με τον διαβήτη, την αρτηριακή πίεση ή την πολύ υψηλή χοληστερόλη. Προορίζεται τόσο για άτομα με παχυσαρκία όσο και για όσους θέλουν να φροντίσουν την υγεία τους, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο χρόνιων παθήσεων. Χάρη στην κετογόνο διατροφή, χιλιάδες άνθρωποι σε όλο τον κόσμο έχουν χάσει βάρος και λόγω του τρόπου με τον οποίο έχει επηρεάσει το σώμα τους, το χρησιμοποιούν και μετά την ολοκλήρωση του σταδίου μείωσης.
Αρχές της κετογονικής δίαιτας
Μια κετογενής διατροφή είναι ένας τρόπος κατανάλωσης που περιλαμβάνει την αύξηση της ποσότητας λίπους ενώ περιορίζει την πρόσληψη υδατανθράκων. Ωστόσο, για να είναι αποτελεσματική και να μην αποτελεί κίνδυνο για το σώμα, θα πρέπει να γίνεται μόνο υπό την επίβλεψη ενός γιατρού και ενός διατροφολόγου.
Οι προϋποθέσεις μιας κετογόνου δίαιτας βασίζονται κυρίως στην κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων λιπών, υδατανθράκων και πρωτεϊνών. Στην τυπική καθημερινή διατροφή των περισσότερων από εμάς, οι υδατάνθρακες αποτελούν το 50%, οι πρωτεΐνες-15%, και τα λίπη-35%. όλα τα πιάτα τρώγονται.
Στην κετογόνο διατροφή, αυτές οι αναλογίες είναι διαμετρικά διαφορετικές. Η κετογενής διατροφή περιλαμβάνει την κατανάλωση πιάτων στα οποία το 80-90%. συνθέτουν λίπη, και τα υπόλοιπα, δηλαδή 10-20 τοις εκατό. υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Για τους ανθρώπους που δεν είναι σε δίαιτα, οι υδατάνθρακες είναι η κύρια πηγή ενέργειας. Υπάρχουν λίγοι υδατάνθρακες στα σώματα των ανθρώπων σε μια κετογόνο διατροφή, οπότε η πηγή ενέργειας είναι ανεπαρκής. Έτσι, το σώμα αρχίζει να αναζητά εναλλακτικές πηγές, οι οποίες είναι λίπη.
Υπάρχει μια λεγόμενη κέτωση, δηλαδή η διαδικασία της διάσπασης του λίπους. Ως αποτέλεσμα, η συγκέντρωση των κετονικών σωμάτων στο αίμα είναι πολύ υψηλότερη από τη συγκέντρωση της γλυκόζης. Με μια αρκετά χαμηλή ποσότητα υδατανθράκων, το αίσθημα της πείνας καταστέλλεται. Αυξάνεται όταν υπάρχουν πάρα πολλοί υδατάνθρακες στην κετογόνο διατροφή. Ως εκ τούτου, το σχέδιο διατροφής πρέπει να συμβουλευτεί έναν ειδικό και να προηγηθεί κατάλληλη έρευνα.
Τα οφέλη μιας κετογονικής δίαιτας
Το αναμφισβήτητο πλεονέκτημα της κετογόνου δίαιτας είναι ότι κατά τους πρώτους 2-3 μήνες της χρήσης της αισθανόμαστε ελαφριά, είμαστε γεμάτοι ενέργεια, βελτιώνεται η ευημερία μας. Ο κύριος στόχος της κετογόνου δίαιτας είναι η απώλεια βάρους-και πράγματι, η περιοριστική τήρηση των κανόνων διατροφής καθιστά το βάρος πολύ δυναμικό.
Δεδομένου ότι η χρήση γλυκόζης ως πηγής ενέργειας είναι περιορισμένη, χρησιμοποιείται από το νευρικό σύστημα. Έτσι, υπάρχει μια μείωση στην ποσότητα του γλυκογόνου, δηλαδή, ένα πολυστρωματικό που αποτελείται από μεμονωμένα σωματίδια γλυκόζης. Η μείωση της ποσότητας γλυκογόνου οδηγεί επίσης σε μείωση της ποσότητας νερού που δεσμεύει το γλυκογόνο στους μύες. Ως αποτέλεσμα, το σωματικό μας βάρος πέφτει.
Για καλό λόγο, η κετογενής διατροφή συνιστάται επίσης για ασθενείς με επιληψία, ειδικά παιδιά που αγωνίζονται με ανθεκτική στα φάρμακα επιληψία. Η ένδειξη για τη χρήση μιας κετογόνου δίαιτας για λόγους υγείας είναι επίσης:
- Σύνδρομο Rett
- Ομάδα Dravet
- Εντολή Doose
- οζώδης σκλήρυνση
Δεν είναι πλήρως γνωστό γιατί η κετογενής διατροφή επηρεάζει τη μείωση των παραπόνων και τη συχνότητα των επιληπτικών κρίσεων. Οι ειδικοί υποψιάζονται ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι τα κετονικά σώματα προστατεύουν τα νευρικά κύτταρα από την επίθεση των ελεύθερων ριζών.
Μεταξύ των πλεονεκτημάτων της κετογόνου δίαιτας αναφέρονται επίσης συχνά βοήθεια στην καταπολέμηση της αντίστασης στην ινσουλίνη, ρυθμίζει την έκκριση ινσουλίνης, περιορίζει τους πόθους για γλυκά, παρέχει μια αίσθηση πληρότητας για μεγάλο χρονικό διάστημα, μειώνει το πρήξιμο και βοηθά να απαλλαγούμε από πεπτικές ασθένειες όπως φούσκωμα.
Μειονεκτήματα της κετογονικής δίαιτας
Αν και η κετογόνος διατροφή είναι πολύ αποτελεσματική όταν πρόκειται για απώλεια βάρους, δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κανέναν λόγω των πιθανών παρενεργειών της. Παρά την αρχική έγχυση ενέργειας, τη βελτίωση της ευημερίας και την αίσθηση ελαφρότητας, μετά από περίπου 2-3 μήνες όλα πάνε μακριά. Υπάρχουν πεπτικά προβλήματα, μειωμένη ενέργεια, κόπωση, προβλήματα συγκέντρωσης, συνεχής επιθυμία για γλυκά και δυσάρεστη οσμή σώματος.
Μια μεγάλη ποσότητα λίπους στη διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε δυσλειτουργία της εντερικής κινητικότητας και συνεχή πόνο στην κάτω κοιλιακή χώρα. Συχνά οι άνθρωποι που βρίσκονται σε κετογόνο διατροφή παραπονιούνται για συχνά ούρα. Μετά από μια μακρά περίοδο χρήσης της δίαιτας, μπορεί να αναπτυχθεί ουρολιθίαση και αύξηση του ουρικού οξέος.
Η κετογενής διατροφή δεν πρέπει να χρησιμοποιείται απολύτως για άτομα με νεφρικές, ηπατικές και παγκρεατικές παθήσεις, καθώς και με φορτίο στο μεταβολισμό των κετονικών σωμάτων. πολλοί ειδικοί πιστεύουν επίσης ότι η δίαιτα κετο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το ενδοκρινικό σύστημα του σώματος.
Τι να τρώτε στην κετογονική δίαιτα?
Σε μια κετογόνο διατροφή, το ισοδύναμο της διατήρησης των σωστών αναλογιών λιπών, υδατανθράκων και πρωτεϊνών είναι τα τρόφιμα που καταναλώνουμε. Η ποσότητα των θρεπτικών ουσιών πρέπει να ικανοποιείται με προϊόντα υψηλής ποιότητας, υψηλής ποιότητας. Είναι τα λίπη που είναι η κύρια πηγή θερμίδων, γι ‘ αυτό αξίζει ιδιαίτερα να φροντίσετε την ποιότητά τους.
Ο βασικός κανόνας που πρέπει να ακολουθήσουμε κατά την επιλογή των λιπών που καταναλώνονται κατά τη διάρκεια μιας δίαιτας είναι ότι πρέπει να είναι τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, αλλά να επεξεργάζονται όσο το δυνατόν λιγότερο. Ας επιλέξουμε κορεσμένα λίπη (βούτυρο, λαρδί, λάδι καρύδας) και μονοακόρεστα λίπη (ξηροί καρποί, αβοκάντο, βούτυρο). Ωστόσο, τι γίνεται με τα πολυακόρεστα λίπη; Εάν είναι ζωικής προέλευσης, για παράδειγμα, σε λιπαρά ψάρια-πώς πρέπει να καταναλωθούν. Ωστόσο, αν βρίσκονται σε επεξεργασμένα τρόφιμα όπως η μαργαρίνη, είναι καλύτερο να τα αποφύγετε. Λοιπόν, τι πρέπει να υπάρχει στον κατάλογο των λιπαρών συστατικών;
Η πρωτεΐνη σε μια κετογόνο διατροφή πρέπει να προέρχεται από το κρέας. Ο βασικός κανόνας σχετικά με τις ζωικές πρωτεΐνες που καταναλώνονται σε μια κετογόνο διατροφή είναι ότι όσο περισσότερη πρωτεΐνη έχει το κρέας, τόσο λιγότερο πρέπει να το τρώμε. Πρέπει να θυμόμαστε ότι πρέπει να είναι καλής ποιότητας κρέας που λαμβάνεται από αποδεδειγμένες επιλογές. Η ίδια αρχή ισχύει και για τα αυγά – με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγουμε ουσίες που επιβαρύνουν το σώμα μας.
Όσον αφορά τους υδατάνθρακες στην κετογόνο διατροφή, πρέπει να προέρχονται κυρίως από φρούτα και λαχανικά. Ο βασικός κανόνας στην περίπτωσή τους είναι ότι όσο περισσότεροι υδατάνθρακες στα λαχανικά και τα φρούτα, τόσο λιγότεροι από αυτούς πρέπει να τρώμε. Πρέπει να επιλέξουμε λαχανικά με όσο το δυνατόν λιγότερη ζάχαρη, κατά προτίμηση πράσινα, που αναπτύσσονται πάνω από το έδαφος.
Σε αντίθεση με την εμφάνιση, Ο κατάλογος των προϊόντων που επιτρέπονται στην κετογόνο διατροφή είναι πολύ πλούσιος και σας επιτρέπει να μαγειρεύετε μια ποικιλία πιάτων. Τα τρόφιμα που επιτρέπονται στην κετογόνο διατροφή περιλαμβάνουν:
- κρέας-βοδινό, χοιρινό, θηράματα, πουλερικά, αρνί. Το κρέας πρέπει να προέρχεται από αξιόπιστους προμηθευτές ή από βιολογικές εκμεταλλεύσεις;
- ψάρια και θαλασσινά-σκουμπρί, σολομός, σαρδέλες και όλα τα θαλασσινά;
- αυγά-πρέπει να προέρχονται από αξιόπιστο προμηθευτή ή βιολογική καλλιέργεια;
- φυσικά λίπη-λάδι, ελαιόλαδο, λάδι καρύδας;
- λαχανικά-σπανάκι, μπρόκολο,κουνουπίδι, λάχανο, σπαράγγια, μελιτζάνα, ελιές, κολοκυθάκια, μαρούλι, αγγούρι, μανιτάρια, αβοκάντο, λάχανο, λαχανάκια Βρυξελλών;
- γαλακτοκομικά προϊόντα-πλήρες γάλα, ξινή κρέμα, γιαούρτι;
- ξηρούς;
- ποτά-μη ανθρακούχο νερό, μαύρο ή πράσινο τσάι( χωρίς ζάχαρη), ζωμό, γάλα καρύδας ή αμυγδάλου;
- μπαχαρικά (σε λογικές ποσότητες) – βασιλικός, κόλιανδρος, ρίγανη, κανέλα, κύμινο, τσίλι, μαϊντανός, θυμάρι, δεντρολίβανο.
Τι δεν πρέπει να τρώτε σε μια κετογονική δίαιτα?
Κατά τον καθορισμό του μενού σε μια κετογόνο διατροφή, είναι απαραίτητο να ληφθούν υπόψη όχι μόνο τα τρόφιμα που μπορούν να καταναλωθούν, αλλά και εκείνα που απαγορεύονται αυστηρά. Αυτά περιλαμβάνουν:
- σάκχαρα-γλυκά, σόδα, ζαχαρούχα χυμούς;
- προϊόντα σιτηρών-σιταριού, καλαμπόκι, ρύζι, κέικ, ζυμαρικά, δημητριακά για πρωινό;
- άμυλο-πατάτες, μπανάνες, πλιγούρι βρώμης;
- φρούτα-μπανάνες, σταφύλια, ανανά, καρπούζι, μήλα, πορτοκάλια;
- ελαφρά προϊόντα
Κετογονική δίαιτα – αποτελέσματα
Οι επιδράσεις της κετογόνου δίαιτας προκαλούν αισθητή απώλεια βάρους-ωστόσο, ο ρυθμός απώλειας βάρους εξαρτάται από την ατομική προδιάθεση και το αρχικό βάρος.
Ταυτόχρονα, αξίζει να γνωρίζουμε ότι στο πρώτο στάδιο της εφαρμογής διατροφής μπορεί να εμφανιστούν πολλές ανεπιθύμητες ενέργειες, m.in . ζάλη, λήθαργος ή δυσκοιλιότητα. Μετά από μερικές εβδομάδες, τα συμπτώματα αυτά εξαφανίζονται μόλις το σώμα μεταβεί σε μια νέα δίαιτα. Ωστόσο, εάν οι αρνητικές επιπτώσεις της δίαιτας δεν απομακρυνθούν, θα πρέπει να σταματήσετε να τη χρησιμοποιείτε και να συμβουλευτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό, ο οποίος σίγουρα θα συνταγογραφήσει εξετάσεις αίματος και ούρων.
Αν σκοπεύετε να ξεκινήσετε μια δίαιτα, το βάρος μπορεί να είναι μια χρήσιμη συσκευή. Ορισμένα βάρη επιτρέπουν όχι μόνο τον έλεγχο του βάρους, αλλά και την ανάλυση της σύνθεσης του σώματος.
Βιβλιογραφία:
https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/should-you-try-the-keto-diet
https://www.rush.edu/news/keto-diet-right-you
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499830/
κετογονική δίαιτα, κετογονικά χάπια αδυνατίσματος, αρχές της κετογονικής δίαιτας, ελαττώματα κετογονικής δίαιτας, κριτικές για την κετογονική δίαιτα, συνταγές κετογονικής δίαιτας, κετογονική δίαιτα τι να τρώτε, κετογονική δίαιτα τι δεν πρέπει να τρώτε, αδυνάτισμα σε δίαιτα κετο, κετογονικά συμπληρώματα διατροφής, κετογονικά προϊόντα, κετογονικά προϊόντα πού να αγοράσετε, χάπια αδυνατίσματος, γρήγορη απώλεια βάρους, δίαιτα για γρήγορη απώλεια βάρους, πώς να χάσετε βάρος γρήγορα, κετογονική δίαιτα για αρχάριους, κετογονική δίαιτα για αθλητές, κετογονική δίαιτα για χορτοφάγους, απαγορευμένα προϊόντα κετογονικής δίαιτας, επιδράσεις της κετογονικής δίαιτας, παρενέργειες της κετογονικής δίαιτας, κετογονική δίαιτα πόσο κοστίζει, κετογονική δίαιτα πόσο βάρος μπορείτε να χάσετε, μενού κετογονικής δίαιτας

















