Ketogeenistä ruokavaliota käytetään paitsi tiettyihin terveysongelmiin tai haluun parantaa hyvinvointia, myös sen tehokkuuden vuoksi painonpudotuksessa. Moni ylipainoinen luopuu mieluummin sokerista ja taistelee unelmiensa hahmosta. Laihtuminen ketogeenisessä ruokavaliossa liittyy kahteen ongelmaan: kehon saattamiseen ketoositilaan ja kalorivajeeseen. Oletusten noudattaminen, voit laihtua 0,5-1 kg viikossa, eli niin paljon kuin on hyödyllistä ihmiskeholle

Ketogeeninen ruokavalio ja laihdutus

Ketogeenisen ruokavalion tarkoituksena on saattaa keho ketoositilaan ja säilyttää se. Näin keho saa energiaa varastoiduista rasvoista eikä sokerista (glukoosista). Tämän tilan saavuttamiseksi on tarpeen vähentää kulutettuja hiilihydraatteja, joiden pitäisi olla 5-10% päivittäisestä kaloritarpeesta. Ketogeeninen ruokavalio on rajoittava-voit käyttää sille määrättyjä ruokia. Se on monipuolista myös siksi, että sallittuja tuotteita voi valmistaa sadoilla tavoilla. Keto antaa tehokasta ja ennen kaikkea terveellistä painonpudotusta. Ihmisille, jotka kamppailevat ylipainon kanssa, sillä on positiivinen vaikutus diabeteksen, verenpaineen tai liian korkean kolesterolin ongelmiin. Se on tarkoitettu sekä ylipainoisille että niille, jotka haluavat huolehtia terveydestään minimoiden kroonisten sairauksien riskin. Ketogeenisen ruokavalion ansiosta tuhannet ihmiset ympäri maailmaa ovat laihtuneet, ja sen ansiosta, miten se on vaikuttanut heidän kehoonsa, he käyttävät sitä myös vähentämisvaiheen jälkeen.

Ketogeenisen ruokavalion periaatteet

Ketogeeninen ruokavalio on tapa syödä, jossa rasvan määrää lisätään samalla kun hiilihydraattien saantia rajoitetaan. Jotta se olisi tehokas eikä aiheuta vaaraa keholle, se olisi suoritettava vain lääkärin ja ravitsemusterapeutin valvonnassa.

Ketogeenisen ruokavalion edellytykset perustuvat pääasiassa riittävien rasvojen, hiilihydraattien ja proteiinien nauttimiseen. Useimpien meistä tavanomaisessa päivittäisessä ruokavaliossa hiilihydraatit muodostavat 50%, proteiinit-15% ja rasvat-35%. kaikki ruoat syöty.

Ketogeenisessä ruokavaliossa nämä mittasuhteet ovat täysin erilaiset. Ketogeeniseen ruokavalioon kuuluu ruokien syöminen, joissa jopa 80-90 prosenttia. niistä muodostuu rasvoja ja loput eli 10-20 prosenttia. hiilihydraatteja ja proteiinia. Niille, jotka eivät ole dieetillä, hiilihydraatit ovat tärkein energianlähde. Ketogeenisellä ruokavaliolla olevien ihmisten elimistössä on vähän hiilihydraatteja, joten energianlähde on riittämätön. Näin keho alkaa etsiä vaihtoehtoisia lähteitä, jotka ovat rasvat.

On niin sanottu ketoosi eli rasvan hajoamisprosessi. Tämän seurauksena ketonirunkojen pitoisuus veressä on paljon suurempi kuin glukoosin pitoisuus. Riittävän pienellä määrällä hiilihydraatteja nälän tunne vaimenee. Se kasvaa, kun ketogeenisessä ruokavaliossa on liikaa hiilihydraatteja. Siksi ravitsemussuunnitelmasta on neuvoteltava asiantuntijan kanssa, ja sitä ennen on tehtävä asianmukaiset tutkimukset.

Ketogeenisen ruokavalion edut

Ketogeenisen ruokavalion kiistaton etu on, että sen käytön ensimmäisten 2-3 kuukauden aikana tunnemme itsemme kevyiksi, olemme täynnä energiaa, hyvinvointimme paranee. Ketogeenisen ruokavalion päätavoitteena on painonpudotus – ja ruokavalion sääntöjen rajoittava noudattaminen tekeekin painosta hyvin dynaamista.

Koska glukoosin käyttö energianlähteenä on vähäistä, hermosto käyttää sitä. Näin glykogeenin määrä vähenee, eli yksittäisistä glukoosihiukkasista koostuva monikerros. Glykogeenin määrän vähentäminen johtaa myös glykogeenin sitoutuneen veden määrän vähenemiseen lihaksissa. Tämän seurauksena painomme putoaa.

Ketogeenistä ruokavaliota suositellaan hyvästä syystä myös epilepsiapotilaille, erityisesti lääkkeille vastustuskykyisen epilepsian kanssa kamppaileville lapsille. Ketogeenisen ruokavalion käyttöaihe terveyssyistä on myös:

Ei täysin tiedetä, miksi ketogeeninen ruokavalio vaikuttaa vaivojen vähenemiseen ja kohtausten yleisyyteen. Asiantuntijat epäilevät tämän johtuvan siitä, että ketonirungot suojaavat hermosoluja vapaiden radikaalien hyökkäykseltä.

Ketogeenisen ruokavalion eduista mainitaan usein myös apu insuliiniresistenssin torjunnassa, säätelee insuliinin eritystä, rajoittaa makeisten himoa, tarjoaa kylläisyyden tunteen pitkään, vähentää turvotusta ja auttaa pääsemään eroon ruoansulatuskanavan sairauksista, kuten turvotuksesta.

Ketogeenisen ruokavalion haitat

Vaikka ketogeeninen ruokavalio on erittäin tehokas painonpudotuksessa, sitä ei voi käyttää kukaan sen mahdollisten sivuvaikutusten vuoksi. Huolimatta ensimmäinen injektio energiaa, parantaa hyvinvointia ja tunne keveys, kun n. 2-3 kuukauden kuluttua kaikki menee pois. On ruoansulatusongelmia, vähentynyt energia, väsymys, keskittymisongelmat, jatkuva halu makeisiin ja epämiellyttävä haju.

Suuri määrä rasvaa ruokavaliossa voi johtaa suoliston motiliteetin säätelyhäiriöön ja alavatsan jatkuvaan kipuun. Usein ihmiset, jotka ovat ketogeenisellä ruokavaliolla valittavat usein virtsaa. Pitkän ajan kuluttua ruokavalion käytöstä virtsakivitauti ja virtsahapon lisääntyminen voivat kehittyä.

Ketogeenistä ruokavaliota ei missään nimessä pidä käyttää henkilöillä, joilla on munuais -, maksa-ja haimasairauksia sekä ketonirunkojen aineenvaihduntaa kuormittavaa kuormitusta. Monet asiantuntijat uskovat myös, että keto-ruokavalio voi vaikuttaa negatiivisesti kehon hormonitoimintaan.

Mitä syödä ketogeenisessä ruokavaliossa?

Ketogeenisessä ruokavaliossa rasvojen, hiilihydraattien ja proteiinien oikeiden osuuksien pitämistä vastaa se, mitä elintarvikkeita kulutamme. Ravintoaineiden määrä on tyydytettävä korkealaatuisilla ja laadukkailla tuotteilla. Juuri rasvat ovat tärkein kaloreiden lähde, joten niiden laadusta kannattaa erityisesti pitää huolta.

Pääsääntö, jota meidän tulisi noudattaa valitessamme ruokavalion aikana kulutettuja rasvoja, on, että niiden pitäisi olla elintarvikkeita, joilla on korkea rasvapitoisuus, mutta käsitellään mahdollisimman vähän. Valitaan tyydyttyneitä rasvoja (voi, laardi, Kookosöljy) ja kertatyydyttymättömiä rasvoja (pähkinät, avokado, voi). Entä monityydyttymättömät rasvat? Jos ne ovat eläinperäisiä, esimerkiksi rasvaisessa kalassa-miten niitä pitäisi syödä. Jos niitä kuitenkin löytyy prosessoiduista elintarvikkeista, kuten margariinista, niitä kannattaa välttää. Joten, mitä pitäisi olla rasvaisten ainesosien luettelossa?

Ketogeenisessä ruokavaliossa proteiinin pitäisi tulla lihasta. Perussääntö ketogeenisellä ruokavaliolla nautitusta eläinproteiinista on, että mitä enemmän proteiinia lihassa on, sitä vähemmän sitä pitäisi syödä. On muistettava, että sen on oltava hyvälaatuista lihaa, joka on saatu todistetusti valikoimista. Sama periaate koskee munia-näin Vältämme aineita, jotka kuormittavat kehoamme.

Mitä tulee ketogeenisen ruokavalion hiilihydraatteihin, niiden pitäisi tulla pääasiassa hedelmistä ja vihanneksista. Perussääntö heidän tapauksessaan on, että mitä enemmän hiilihydraatteja kasviksissa ja hedelmissä, sitä vähemmän niitä pitäisi syödä. Kannattaa valita kasviksia, joissa on mahdollisimman vähän sokeria, mieluiten vihreitä, maanpinnan yläpuolella kasvavia.

Toisin kuin ulkonäkö, ketogeenisen ruokavalion sallittujen tuotteiden luettelo on hyvin rikas ja voit valmistaa erilaisia ruokia. Ketogeenisellä ruokavaliolla sallittuja ruokia ovat:

Mitä ei saa syödä ketogeenisellä ruokavaliolla?

Ketogeenisen ruokavalion valikkoa määritettäessä on otettava huomioon paitsi syötävät elintarvikkeet myös ne, jotka ovat ehdottomasti kiellettyjä. Näitä ovat:

Ketogeeninen ruokavalio – vaikutukset

Ketogeenisen ruokavalion vaikutukset aiheuttavat huomattavaa laihtumista-painonpudotuksen nopeus riippuu kuitenkin yksilöllisestä alttiudesta ja alkupainosta.

Samalla on syytä tietää, että ruokavalion ensimmäisessä vaiheessa voi esiintyä monia haittavaikutuksia, m.in . huimaus, letargia tai ummetus. Muutaman viikon kuluttua tällaiset oireet häviävät heti, kun keho siirtyy uuteen ruokavalioon. Jos ruokavalion kielteiset vaikutukset eivät kuitenkaan mene pois, sinun on lopetettava sen käyttö ja otettava yhteys lääkäriin mahdollisimman pian, joka varmasti määrää veri-ja virtsakokeet.

Jos aiot aloittaa dieetin, paino voi olla hyödyllinen laite. Jotkut painot mahdollistavat paitsi painonhallinnan myös kehonkoostumuksen analysoinnin.

Kirjallisuus:

https://www.health.harvard.edu/staying-healthy/should-you-try-the-keto-diet
https://www.rush.edu/news/keto-diet-right-you
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK499830/


ketogeeninen ruokavalio, ketogeeniset laihdutusvalmisteet, ketogeenisen ruokavalion periaatteet, vikoja ketogeenisessä ruokavaliossa, ketogeenisen ruokavalion arvostelut, ketogeenisen ruokavalion reseptit, ketogeeninen ruokavalio mitä syödä, ketogeeninen ruokavalio mitä ei saa syödä, laihtuminen keto ruokavaliolla, ketogeeniset lisäravinteet, ketogeeniset tuotteet, ketogeeniset tuotteet mistä ostaa, laihdutuspillereitä, nopea laihtuminen, ruokavalio nopeaan laihtumiseen, kuinka laihtua nopeasti, ketogeeninen ruokavalio aloittelijoille, ketogeeninen ruokavalio urheilijoille, ketogeeninen ruokavalio kasvissyöjille, ketogeenisen ruokavalion kiellettyjä tuotteita, ketogeenisen ruokavalion vaikutukset, ketogeenisen ruokavalion sivuvaikutukset, ketogeeninen ruokavalio kuinka paljon se maksaa, ketogeeninen ruokavalio kuinka paljon voit laihtua, ketogeenisen ruokavalion valikko

ketogenní dieta ketogene diät ketogen diæt ketogeenne dieet dieta cetogénica ketogeeninen ruokavalio régime cétogène κετογονική δίαιτα ketogén diéta dieta chetogenica ketogeninė dieta ketogēna diēta ketogeen dieet ketogen diett dieta cetogênica dieta ketogenă ketogen diet ketogénna diéta